Dvodnevna obuka o lokalnom ekonomskom razvoju, održana 20. i 21. decembra u Sarajevu rezultirala je 17 jedinica lokalne samouprave (JLS) iz Bosne i Hercegovine.

To je prvi u nizu treninga organizovanog u okviru RAST projekta , koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i sprovodi Catholic Relief Services (CRS).

Cilj treninga bio je jačanje kapaciteta općinskih službi za lokalni ekonomski razvoj u smislu razmjene dobrih praksi i efikasno korištenje mehanizama i instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja za bolje korištenje lokalnih resursa na raspolaganju kako bi se stvorili uvjeti za nove investicije, ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta.

Kroz individualni i grupni rad učesnici su se upoznali sa praktičnim koracima i procedurama dobre prakse i poboljšali postojeće znanje.

Jedan od predavača, prof. Dr. Anto Domazet, istakao je da se ne očekuje da rukovodstvo opština i gradova bude samo lideri uprave.

“Ali zajedno sa drugima, prvenstveno poslovnom zajednicom i da budemo lideri ekonomskog razvoja, što svakako zahteva transformaciju lokalne administracije koja uključuje kontinuirano sticanje novih znanja”, rekao je Domazet.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here