Preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ završilo je sanaciju dovodnog kanala za Pumpnu hidroelektranu /PHE/ Čapljina, za šta je izdvojeno 690.000 KM bez PDV-a.

Sanacija je počela u novembru 2016. godine i, osim povremenih popravki lokalnog karaktera, u ovaj objekat nije ulagano 43 godine.

“Konstantna eksploatacija, kao i održavanje, posebno u ratnom i poratnom periodu od 1992. do 1995. godine kada su nastale značajne destrukcije u koritu, kao i od 1995. do 2016. godine dovela je ovaj objekat u stanje koje je zahtijevalo sveobuhvatne sanacione radove zanatne investicione vrijednosti, da bi se priveo osnovnim namjenama”, ističu u HET-u.

Cilj radova bio je, kako se navodi, obezbjeđivanje primarne vodoodrživosti, povećanje propusne moći i osiguranje kapaciteta objekta za transfer instaliranih protoka i proizvodnju električne struje, otklanjanje uskih grla, čime je povećana njegova ukupna propusna moć i smanjen rizik od plavljenja obradivih poljoprivrednih površina.

Iz HET-a napominju da će sa završetkom ovih radova biti smanjeni gubici vode iz korita koje je moguće koristiti za potrebe navodnjavanja.

“Izvršena je i sanacija i proboj pristupnih i servisnih puteva uz korito, da bi se osigurala nesmetana komunikacija i obezbijedili uslovi za izvođenje redovnog tekućeg održavanja, kao i čišćenje i stavljanje u funkciju armirano-betonskih pojila za stoku i njihova prenamjena za potrebe protivpožarne zaštite”, kažu u HET–u.

IZVORakta.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here