Novosti.rs

Razvoj 5G mreže traje dugo, ali 3GPP organizacija koja upravlja ćelijskim standardima zvanično je usaglasila i potpisala prvu specifikaciju za 5G mrežu, 5G NR standard, na sastanku u Lisabonu u Portugalu.

Postizanje formalnog dogovora o standardu izgleda 5G mreže je veliki korak naprijed za stvaranje stvarnih i komercijalnih 5G mreža. Na ovaj način tehnološke kompanije imaju jasnu sliku onoga što trebaju izgraditi.

Kao što je i očekivano, 5G mreža će osigurati širok spektar primjene. Ova mreža će otvoriti mnogo veće kapacitete od postojećih, odnosno, dovoljno širok pojas za transport izuzetno velikih količina podataka u vrlo malim jedinicama vremena.

5G mreže u budućnosti će zahtijevati da svaka bazna stanica omogućava skidanje sa interneta uz propusnost od najmanje 20 Gbps, dok 4G LTE nudi jedan gigabajt.

Sistem 5G će podržavati spajanje i do milion uređaja na području od jednog kvadratnog kilometra, otvarajući tako prostor za razvoj “pametnih stvari”, u kojem bi svaki kućanski uređaj, automobil i mobilni uređaj bili sve vrijeme spojeni na internet. Svaki uređaj dobit će do najviše 100 Mbps za preuzimanje i 50 Mbps za upload.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here