Vlada Republike Srpske, odnosno, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, planira rekultivaciju zaraslog i zapuštenog zemljišta u Hercegovini, kao i njegovo navodnjavanje, kako bi se iskoristio njegov potencijal za pojedine kulture.

U planu je i nabavka specijaliziranih mašina za podrivanje tla, drobljenje kamena i terasiranje kraških terena, a procjenjuje se da bi takva mehanizacija koštala oko četiri miliona KM.

Krčenje i uređenje bi prioritetno bilo vršeno na poljoprivrednom i šumskom zemljištu u svojini RS, a kojeg na području četiri opštine ima skoro 2.000 hektara. Kroz zakup i koncesije bi osiguralo višegodišnje namjensko korištenje za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju, kao i uzgoj ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. Sve to bi se realizovalo kroz Centar za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine, a koji je juče od Vlade RS dobio zeleno svjetlo za osnivanje.

U pitanju je koordinaciono tijelo koje bi radilo na uvezivanju republičkih institucija na navedenom području, kao i njihove saradnje s lokalnim zajednicama, privrednim subjektima i poljoprivrednim proizvođačima.

Cilj je unaprijediti iskorištavanje postojećih agrarnih resursa i potencijala jugoistočne Hercegovine, koji obuhvataju područje Trebinja, Berkovića, Bileće i Ljubinja.

“To područje karakterišu blaga mediteranska klima i duža vegetaciona sezona, pogodna za proizvodnju ranog povrća i voća, vrhunskih vina, kao i ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja vrhunskog kvaliteta. Bitno je naglasiti da se na mediteranskom području Hercegovine, uz primjenu odgovarajućih sistema navodnjavanja i ostalih agrotehničkih mjera, mogu postići dvije žetve u jednoj vegetacionoj sezoni”, navodi se u dokumentu koji se juče našao pred ministrima u Vladi RS.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here