fena

U Mostaru je u četvrtak počela dvodnevna radionica pod nazivom Poduzetništvo i socijalno poduzetništvo, na kojoj učestvuje 70 studenata iz šest bh. gradova, Bihaća, Pala, Tuzle, Zenice, Banja Luke i Mostara.

Kako je rečeno na radionici, riječ je o mladima koji su aktivni i imaju potencijal iz oblasti informacijskih tehnologija, inženjerstva i ekonomije, a koji bi mogli u budućnosti pokrenuti svoj biznis ili neke pozitivne procese u društvu.

“Studenti će kroz predstavljanje konkretnih primjera iz poduzetničkog sektora, socijalnog poduzetništva i aktivizma dobiti potrebne informacije o tome kako pokrenuti vlastiti biznis u BiH, kako poslovati, a ne bankrotirati; koje su procedure i realne mogućnosti za pokretanje startupa; koje su realne mogućnosti za socijalno poduzetništvo u BiH i kako kroz aktvizam i volontiranje sakupiti potrebno iskustvo za daljnji napredak u poslovnom i društvenom životu, kazala je poduzetnica i aktivistica Amna Popovac.

Prema njezinim riječima, mladima će se na radionici preporučiti da pokrenu posao u oblasti servisa i informacijskih tehnologija.

“Servisi se odnose na servisnu uslugu starijim osobama i nemoćnima, a informatika bi se trebala bazirati na pomoć mladim generacijama kako da se što prije uključile u 21. stoljeće jer naše obrazovanje formalno”, objasnila je Popovac.

Ocijenila je kako će za desetak godina veliki teret društvu predstavljati osobe koje će imati pedeset godina i pola godine staža.

Karsten Dummel, direktor Fondacije Konrad Adenauer u BiH, koja je organizator radionice, a prisutna je na području BiH već 21. godinu, ističe kako već desetljećima i prije nego je BiH postala samostalna država, sama kreativnost i poduzetništvo nisu bile centralne teme i nisu se obrađivale u školama, te kako se sada to znanje mora nadopunjavati.

 

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here