Uber je službeno prijevoznička firma, a ne digitalna usluga, presudio je Evropski sud pravde.

Zvaničnici ove kompanije za naručivanje vožnji tvrde da se radi o usluzi informacijskog društva, koja pomaže ljudima da ostvare kontakt jedni sa drugima, a ne o taxi firmi, izvještava BBC.

Ovaj slučaj je otvoren nakon što je Uberu naređeno da poštuje pravila lokalnih prijevoznika u Barceloni.

Iz Ubera smatraju da ova presuda neće mnogo promijeniti način na koji ta kompanija radi u Evropi, ali eksperti kažu da bi ovaj slučaj mogao imati posljedice po tzv. “ekonomiju honorarnih poslova”.

“Ova presuda neće promijeniti stvari u većini EU zemalja gdje mi već radimo po zakonu o prijevozu. Međutim, milioni Evropljana su i dalje spriječeni da koriste aplikacije poput naše. Kako je naš novi direktor rekao, primjereno je regulirati usluge kao što je Uber i stoga ćemo mi nastaviti dijalog sa gradovima širom Evrope. To je stav koji ćemo zauzeti kako bismo osigurali da svi mogu dobiti pouzdanu uslugu prijevoza jednim pritiskom dugmeta”, izjavio je glasnogovornik Ubera.

U svojoj presudi, Evropski sud pravde kaže da usluga, čija je svrha “povezati, kroz aplikaciju na pametnom telefonu i za naknadu, neprofesionalne vozače koji koriste vlastita vozila sa osobama koje žele putovati kroz grad”, mora biti klasifikovana kao “usluga u području prijevoza” u EU zakonu.

“Kako trenutno stoji u EU zakonu, na zemljama članicama je da regulišu uslove pod kojima se takve usluge pružaju u skladu s općim pravilima sporazuma o funkcionisanju EU”, dodaje se u presudi.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here