Plava voda Travnik

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je sa direktorom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ianom Brownom i načelnikom Općine Gradačac Edisom Dervišagićem Ugovor podrške zajmu za projekt vodoopskrbe Općine Gradačac.

Zajam EBRD-a u visini od 6 miliona eura namijenjen je za proširenje vodovodne mreže na koju će biti priključeno oko 18.000 stanovnika. Švedska agencija za međunarodnu saradnju (SIDA) odobrila je milion eura za pomoć u pripremi i implementaciji projekta kao i 1,4 milion eura za proširenje kanalizacijske mreže Općine Gradačac.

Čavara je sa direktorom Ureda EBRD-a i ministrom finansija Srednjobosanske županije Zoranom Markovićem, te direktorom Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuadom Čibukčić potpisao i Ugovor podrške zajmu za projekt regionalnog vodovoda “Plava voda”.

Osnovni cilj projekta je osiguranje pouzdane dugoročne opskrbe vodom putem regionalnog sistema vodoopskrbe za općine Travnik, Zenica, Novi Travnik, Vitez i Busovača, zahvatanjem vode iz izvorišta Plava voda lociranom u Općini Travnik.

Zajam EBRD-a od 11 miliona eura namijenjen je za finansiranje polovine investicijskih troškova izgradnje regionalnog vodovoda, druga polovina sredstava planirana je iz zajma Razvojne banke Vijeća Evrope.

Evropska unija dala je milion eura tehničke pomoći za pripremu projekta, a SIDA je odobrila dva miliona za finansiranje mjera za smanjenje gubitaka i pola miliona za institucionalno jačanje vodovoda uključenih u projekat, saopšteno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here