Najkraći i ujedno najmračniji dan godine je 21. decembar, kad je sunce na najnižoj tački južne hemisfere. Za mnoge, zimska kratkodnevnica je sinonim za udobne čarape, tople napitke i rijetke trenutke dnevne svjetlosti. Međutim, za fotografe tamniji dani su idealna prilika za kreativne fotografije, jer koriste kako vještačku, tako i nevjerovatno prirodnu sezonsku svjetlost. Kako bi proslavila najljepši period godine, kompanija Sony pozvala je portretiste širom Evrope da krenu u potjeru za zimskim svjetlom sa Sony SEL100F28GM objektivom.

Gruba reakcija oka na sjajno svjetlo na slabije osvijetljenim mjestima može da se izbjegne pomoću defokusirajuće mogućnosti objektiva, koja ublažava jako osvijetljenu fotografiju. Ključne karakteristike Sony SEL100F28GM objektiva, izvrsna rezolucija i prelijepi bokeh efekat, uz originalnu STF (Smooth Trans Focus) optiku, omogućavaju fotografima da pomjere granice svoje kreativnosti kad se suoče sa različitim svjetlosnim izazovima. Izuzetno plitka dubina polja i blenda sa 11 krilaca, u kombinaciji sa jedinstvenim optičkim elementom za apodizaciju, različite elemente osvjetljenja pretvara u glatke krugove sjajnog svjetla, dok prvi plan ostaje impresivno oštar. Od novogodišnjih svjetiljki i prskalica, preko silueta zgrada i mostova, do ulične rasvjete i izloga radnji – objektiv SEL100F28GM pretvara svaki izvor svjetlosti u priliku za originalnu fotografiju, čineći pozadinu podjednako uzbudljivim dijelom fotografije, kao i prvi plan.

Zato zgrabite svoj fotoaparat i iskoristite prednost prirodnih ljepota koje nas okružuju u ovo doba godine. Uroš Podlogar, poznati fotograf iz Slovenije, prenosi svoja iskustva, ističući da je snimanje tokom zime posebno uzbudljivo, jer je na raspolaganju više ’laganih’ izvora – od novogodišnjih svjetiljki do sjaja snijega u planinama.

Ovakvi uslovi su obično zahtjevniji za fotografa, ali krajnji rezultati pružaju mnogo veću satisfakciju. Sony SEL10028GM objektiv mi omogućava da na fotografijama postignem savršen bokeh efekat, čineći ih jedinstvenim, različitim i zanimljivim za gledaoca. Sa ovim objektivom sam mogao da se igram u zahtjevnijim zimskim uslovima – uvijek glatko uhvati pahuljice i slika ih na mekan i suptilan način“, zaključuje Podlogar.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here