tntportal

Samo u 2017. godini u Sloveniji su posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH zaposlena 8.132 bh. državljana, što je za 74,9 posto više nego za cijelu 2016. godinu. Zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH za ekonomske reforme i razvoj razmatrat će u srijedu Prezentaciju aktivnosti Agencije za rad i zapošljavanje BiH. 

U informaciji se navodi da postoji Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju bh. državljana u Sloveniji.

Posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u saradnji sa entitetskim zavodima za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, od 2013. godine do 31. oktobra 2017. godine, prema ovom sporazumu ukupno je zaposleno 18.118 radnika.

Prema ovom sporazumu, u Sloveniji se mogu zaposliti osobe koje zadovoljavaju uslove iz oglasa slovenačkih poslodavaca u pogledu kvalifikacije, radnog iskustva i posebnih uslova. Najviše su tražena slijedeća zanimanja: vozači (razne kategorije uključujući i međunarodni transport), varioci, zidari, električari, armirači, tesari, elektroinstalateri i bravari.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH navode da postoji Dogovor o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz BiH u Njemačkoj (njegovatelji) na određeno vrijeme.

Ovaj dogovor se implementira putem dvije procedure: putem Triple win projekta u saradnji sa GIZ-om (Deutsche Gesellschall fur internationale Zusammenarbeit), što podrazumijeva intervjue kandidata, pohađanje kursa njemačkog jezika i stručna priprema za rad u Njemačkoj i putem procedure za poznatog poslodavca gdje kandidat pronalazi poslodavca u Njemačkoj. Po osnovu ovog Dogovora od početka implementacije ukupno je zaposleno 3.317 radnika.

Do sada nije bilo zahtjeva po osnovu Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade  Srbije o privremenom zapošljavanju državljana BiH u Srbiji i državljana Srbije u BiH.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH navodi da je u toku regulisanje procedure implementacije Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar o regulisanju zapošljavanja državljana BiH u Državi Katar.

 

IZVORPoslovnisvijet.net
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here