Nešto što je Vlada Republike Srpske radi zaštite potreba privrede 14. septembra ove godine propisala privremenu mjeru zabrane izvoza trupaca izvan teritorije RS-a, pa čak i u Federaciju BiH, za period od šest mjeseci –  sada je to uradio i ovaj bh. entitet.

Zbog nestašice dobara neophodnih za potrebe privrede dok država zbog šverca oblovinom gubi milione maraka, nametnula se potreba da i Vlada FBiH uredi ovo tržište.  Vlada je donijela Odluku o privremenoj mjeri zabrane prometa trupaca čiji je rok primjene usklađen s rokom važenja odluke u RS-u. Mjera važi do 4. aprila 2018. godine.

Djelimična rješenja

 Izvoz trupaca iz naše zemlje gorući je problem protiv kojeg se bore svi iz drvoprerađivačkog sektora u BiH, pa poslodavci iz drvnog sektora pozdravljaju ovaj potez Vlade FBiH.  Međutim, upitno je koliko će ovakva zabrana riješiti onaj suštinski problem, a to je nabavka i dostupnost sirovine za domaće proizvođače finalnih proizvoda.

Naime, proizvođači namještaja iz FBiH ukazuju o nužnosti zabrane izvoz van granica naše države, ali strepe da će ih zabrana trgovine unutar entiteta dovesti u nezgodan položaj. Mišljenja su da im zabrana slobodne razmjene oblovine na teritoriji BiH i svojevrsna recipročna, djelimična rješenja ne pomažu mnogo.

“Pozdravljamo donošenje Odluke, ali je problem što se ona odnosi samo na izvoz trupaca iz FBiH. Nije nama problem trgovina unutar FBiH ili RS-a, već je problem kada sirovina ide van granica BiH. Očekujemo da u naredni mjesec to bude riješeno, kako su i obećali ranije, ali da entitetske vlade upute inicijativu Vijeću ministara BiH za zabranu izvoza iz BiH, a ne da zabranjuju izvoz iz jednog entiteta u drugi”, rekao je Suad Ećo, direktor Ećo Company i predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH.

Proizvođači nezadovoljni

Drvnu industriju kao granu privrede koja bi trebala biti strateška za cijelu BiH s obzirom na to da naša zemlja ima vlastitu sirovinsku osnovu, dugogodišnju tradiciju i izraziti suficit- potrebno je zaštititi efikasnom raspodjelom sirovine, dogovorom, kontrolom i drugim sredstvima. Djelimična rješenja donesena bez sagledavanja cjelovite slike u sektoru privrednicima ne znače mnogo.

Mjera je donesena na osnovu odluke sa zajedničkog sastanka vlada RS-a i FBiH, ali privrednici nisu zadovoljni.

“Niti smo mi u Udruženju zadovoljni, niti su privrednici. Tražimo da obje vlade upute zahtjev da se uvede taksa za zabranu izvoza trupaca, ogrjeva i rezane građe lišćara. Jedino to bi pomoglo privrednicima”, rekla je Šemsa Alimanović, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori FBiH.

Dok entitetske vlasti funkcioniraju kao zasebne galaksije, drvni sektor u našoj zemlji iziskuje donošenje cjelovitih mjera koje bi pratile stanje u regiji s ciljem dugoročnog obezbjeđenja veće količine kvalitetnih sirovina drveta za potrebe domaćih drvopreradivača. Donesene odluke o privremenim mjerama zabrane izvoza oblovine van granica dva entiteta teško da će riješiti probleme bh. drvoprerađivača i ukorijenjeni problem šverca oblovinom.

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here