Godina koju su pojeli političari

Podnaslov: (...ili zašto političari, ako ne mogu olakšati bh. privrednicima, onda barem ne otežavaju)

536
prioriteti

 Vrijeme je svođenja godišnjih računa. Podvlačenja crte da vidimo gdje smo sada, a gdje planiramo (želimo) biti u 2018. i godinama pred nama.

Bojim se, dragi moji, da nam svođenje ovogodišnjih računa neće uliti puno nade da će u godini pred nama biti puno bolje. O biznisu govorimo, o poboljšavanju uvjeta za poslovanje u miloj nam i dragoj državi, o smanjenju poreza, doprinosa, fiskalnih i parafiskalnih nameta. Zvuči kao lista želja za Deda Mraza (koju je napravio neki biznismen bilo gdje u svijetu), a ne lista obaveza koju su zvaničnici (ovdašnji) potpisali da preuzimaju u cilju provedbe Reformske agende.

Iako su nas što domaći, što međunarodni zvaničnici tokom 2017. godine uvjeravali da Reformska agenda dobro napreduje, privrednici taj napredak nisu osjetili (ako se pod napretkom ne podrazumijevaju novi porezi, nameti itd.)

Svjedočili smo i svjedočimo neargumentiranom odugovlačenju i odbijanju usvajanja strategija, zakona, odluka da bi se onda navrat-nanos usvajali ti isti dokumenti, a da se suštinski u njihovom sadržaju ništa nije promijenilo. Najnoviji primjer je Zakon o akcizama BiH. Ko se još sjeća zbog čega najprije nije pa onda jeste postojala saglasnost RS za pristupanje BiH Transportnoj zajednici zapadnog Balkana.

Osim što su nas zvaničnici brukali (to i dalje uredno rade) datim, a neispunjenim obećanjima, to brukanje se može vrlo precizno izraziti u novčanim sredstvima (evo znamo da ako ne usvojimo strategiju ruralnog razvoja BiH do kraja godine, da će bh. poljoprivrednici gubiti 30 miliona eura godišnje – sitnica, valjda).

U februaru nam je Vlada FBiH obećala do ljeta set poreskih zakona (zakoni o doprinosima, dohotku, dobiti) koji bi se trebali početi primjenjivati početkom 2018. godine. „Dobacili“ smo do javne rasprave, a veeeeliki znak pitanja lebdi nad svim zakonskim rješenjima koja bi se trebala usvajati u 2018. – izbornoj godini.

Za razliku od političara, bh. privrednici (sudeći po pokazateljima) nisu tapkali u mjestu. Podaci kažu da je rastao izvoz, zapošljavanje, industrijska proizvodnja, bilo je nekoliko vrlo ozbiljnih investicija domaćih firmi u inozemstvu… Nekome sa strane, vjerovatno, malo i nedovoljno. A zamislite na tren da je politika pratila biznis ili ako već nije otklanjala barijere biznisu, da nije postavljala nove… Vjerujem da bismo 2017. pamtili kao jednu od najuspješnijih poslovnih godina bh. privrede. Ovako, bojim se da ćemo je pamtiti kao godinu koju su pojeli političari…

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here