vijesti.ba

Bosna i Hercegovina  ima najbrži rastući izvoz od 18,2 posto a iza BiH se nalazi Crna Gora sa rastom od 17 posto, zatim Makedonija sa 16 posto, te Srbija i Hrvatska sa po 13,5 posto, dok je Slovenija zabilježila rast od 13,2 posto.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, rekao je da su ovi podaci dobar znak da domaća proizvodnja oživljava i da pomalo staje na noge.

“Osnovni razlog za ovako povećan izvoz su aktivnosti na kojima je radio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, a koje su omogućile izvoz proizvoda posebno iz prehrambene industrije, gdje je povećan izvoz goveđeg mesa u Tursku, omogućen izvoz živih goveda u Libiju, mlijeka i pilećeg mesa u EU, te izvoz voća i povrća u Rusiju”, rekao je Vasić.

Istaknuo je da je pored prehrambenog sektora donekle zaslužan i sektor u proizvodnji namještaja, koji bilježi stalni rast izvoza, kao i namjenska industrija koja je u metalskom sektoru najjača.

I Predrag Duduković, ekonomski analitičar i član Udruženja ekonomista RS (SWOT), kaže da je to dobar pokazatelj i da jača snagu zemlje.

“Čini mi se da su sazrela vremena da se proizvodi iz BiH više cijene nego što je to bilo do sada. U zemljama u koje se izvozi shvatili su da se kod nas može proizvesti kvalitetna roba koja može zadovoljiti njihove standarde”, rekao je Duduković.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here