U Općini Tešanj održana je prezentacija poljoprivrednih poticaja za 2017. godinu, kojoj su prisustvovali, osim predstavnika Općine Tešanj i Ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK, Himzo Smajić, kao i poljoprivredni proizvođači sa područja općine Tešanj.

Općina Tešanj je jedna od rijetkih općina koja je prepoznala značaj poljoprivredne proizvodnje tako da se još od 2006. godine izdvajaju određena sredstva u budžetu Općine Tešanj kao grant za razvoj poljoprivrede. Shodno tome, svake godine se donosi Program novčanih poticaja za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje na području općine Tešanj, kojim se propisuju uslovi i način ostvarivanja novčanih podrški.

“Željeli smo se sastati sa poljoprivrednim proizvođačima koji su korisnici naših poticaja i na ovaj način prezentirati ono što smo zajednički uradili. Ove godine za poticaj poljoprivredi izdvojili smo najveći iznos do sada – 331.210 KM i taj iznos je jučer uplaćen na račune poljoprivrednika. I u narednim godinama planiramo nastaviti podršku poljoprivrednicima”, izjavio je Općinski načelnik Suad Huskić.

Za novčani poticaj primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u jedanaest godina novčanih poticaja, utrošeno je 3.230.980 KM i obrađeno ukupno 6.400 zahtjeva. Osim općinskih novčanih poticaja, gazdinstva ostvaruju i novčanu podršku sa federalnog ili kantonalnog nivoa.

“Ove godine, u kantonalnom budžetu za ovu namjenu smo predvidjeli 2.500.000 KM, ali je rebalansom taj iznos povećan na 2.800.000 KM. U toku je izrada budžeta za 2018. godinu i za poljoprivredu je planiran još veći iznos”, kazao je Ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK, Himzo Smajić.

Na području općineTešanj razvijeni su različiti vidovi poljoprivredne proizvodnje, a najznačajniji su: stočarstvo (govedarstvo i peradarstvo), ratarstvo (žitarice i krmno bilje), povrtlarstvo (plastenička proizvodnja i kornišon) i voćarstvo (jabučasto, koštićavo i jezgrasto voće i jagodičasto voće).

U 2017. godini realizovano je i nekoliko projekata u saradnji sa različitim organizacijama, kao što su Podizanje zasada maline, Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima, Program podrške marginaliziranim grupama žena, itd

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here