hrana – zdravlje

Američka centralna banka (FED), podigla je kamatne stope po treći put ove godine, a u 2018. godini  očekuje značajniji ekonomski rast i nastavak smanjenja stope nezaposlenosti na ispod četiri posto.

Kako je tržište očekivalo, osnovne kamatne stope su povećane između 1,25 posto i 1,50 posto, navodi se u saopćenju objavljenom poslije sastanka Monetarnog odbora (FOMC). To je treće povećanje cijene kredita u godinu dana.

Očekuje se da će bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u 2018. godini porasti za 2,5 posto na godišnjem nivou, odnosno za 0,4 boda više nego što se očekivalo u septembru, u skladu s novim projekcijama FOMC-a, stopa nezaposlenosti bi trebala iznositi 3,9 posto (dok se ranije procjenjivalo 4,1 posto).

FED je, također, naglasio da ovogodišnji uragani, koji su razorili Teksas, Louisianu i Floridu, nisu utjecali na ekonomske prilike u SAD-u.

FED je ostavio neizmijenjenu svoju prognozu inflacije 2018. na 1,9 posto, ali je neznatno revidirao naviše procjenu za 2017. na 1,7 posto, što je i dalje ispod cilja od 2 posto. Za 2017. godinu koja se završava, FED je optimističniji s očekivanim rastom BDP-a od 2,5 posto, dok je u septembru očekivao 2,4 posto. Ako bi se to potvrdilo, rast američke ekonomije bi se približio očekivanjima administracije Donalda Trumpa koja bi željela da se rast poveća na tri posto ili više od toga.

IZVORposlovnisvijet. ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here