notes.ba notes.ba

U izuzetno lošim uslovima rada, s dotrajalom opremom i bez redovnog zdravstvenog osiguranja, rudari Rudnika uglja Dubrave uspjeli su proizvesti milionitu tonu uglja u ovoj godini.

Ovogodišnja proizvodnja ostvarena je mukotrpnim naporima rudara koji se nerijetko služe i određenim improvizacijama kako bi ostvarili normu.Također, nedostatak zaposlenih rudara predstavlja problem u ovom rudniku.

“Prema godišnjem planu, mi smo imali 835 radnika, a godinu završavamo sa njih 753. Dakle, nedostaje nam kvalifikovana radna snaga koja je spremna za direktnu proizvodnju na otkrvicima i na uglju”, kazao je Ramo Mešanović, rukovodilac Rudnika Dubrave.

Predsjednik Sindikalne organizacije Rudnici uglja Kreka Zuhdija Tokić kaže da tuzlanski rudari u tri rudnika koja djeluju pri spomenutom zavisnom društvu postižu nemoguće, s obzirom na to da rade u izuzetno teškim uslovima, sa veoma starom opremom čiji je normalan vijek funkcionalnosti istekao.

Do kraja ove godine, tri rudnika koja djeluju u okviru Kreke trebala bi proizvesti više od dva miliona tona uglja, što predstavlja više od hiljadu tona po rudaru.

IZVORCapital.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here