2theloo.com

Francuski div u segmentu razvoja nekretnina Unibail-Rodamco postigao je dogovor o kupovini australijskog operatera trgovačkih centara Westfield, čime nastoji izgraditi poziciju najveće kompanije u svijetu u sektoru razvoja nekretnina. Unibail-Rodamco najveći je vlasnik komercijalnih nekretnina u Evropi, a već je prodao niz manjih imovinskih portfelja u Evropi, preusmjeravajući fokus na veće trgovačke centre, koji će mu vjerojatno omogućiti da uspješnije parira navali internetskih trgovačkih divova.

Ova kompanija, inače, nastala je spajanjem francuskog Unibaila i holandske kompanije Rodamco 2007. godine, posluje u 11 evropskih zemalja i raspolaže s portflijem nekretnina vrijednim, prema službenim podacima, oko 42,5 milijarde eura. Uglavnom se to odnosi na trgovačke centre za čije se upravljanje Unibail-Rodamco i specijalizovao.

Upravo je sve žešća konkurencija internetskih trgovačkih divova poput Amazona, koji je od ovog mjeseca prisutan i u Australiji, pokrenula val konsolidacija među operaterima trgovačkih centara.

Sporazumom dvije kompanije vrijednost Westfielda procijenjena je na 24,7 milijardi američkih dolara, a kreirat će “najveću svjetsku grupu za razvoj nekretnina i operatera trgovačkih centara“, navodi se u saopćenju dvije kompanije.

Westfield započeo je s radom 1959.godine s jednim trgovačkim centrom u vanjskom predgrađu Sydneya i postao je jedan od najvećih svjetskih vlasnika i menadžera tgovačkih centara. Westfield posjeduje i upravlja sa 35 trgovačkih centara u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu, te će ovaj poslovni potez kompaniji Unibail-Rodamco otvariti niz novih atraktivnih maloprodajnih tržišta u Londonu i najbogatijim područjima u SAD.

IZVORposlovni.hr
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here