Konzorcij japanskih autogiganta planira u sljedećoj godini osnovati kompaniju za potrebe gradnje više stanica za punjenje automobila kisikom kako bi potaknuli zanimanje na tržištu za automobile na sagorjevanje.

U Japanu trenutno ima oko 2.200 automobila s gorivnim ćelijama i 91 stanica za njihovo punjenje kisikom, prema podacima Ministarstva industrije.

Nedovoljan broj stanica glavna je prepreka proizvođačima automobila koji nastoje povećati proizvodnju takvih vozila.

Ukupno 11 kompanija, uključujući Toyotu koja proizvodi Mirai, prvi automobil s pogonom na kisik, te Nissan, Hondu i japanski ogranak francuske plinske kompanije Air Liquide, dogovorilo je osnivanje kompanije za izgradnju stanica za punjenje kisikom.

U prve četiri godine nova kompanije planira izgraditi 80 stanica, navele su kompanije.

Gorivne ćelije proizvode električnu struju spajanjem vode i kisika u elektrohemijskoj reakciji. Proizvedena struja može se koristiti kao pogonsko gorivo za vozila i za agregate u domaćinstvima.

Toyota je krajem 2014. lansirala Mirai, što na japanskom znači “budućnost”, u sklopu nastojanja da osvoji udio u rastućem tržištu ekološki prihvatljivih automobila.

Mirai je bio prvi automobil s gorivnim ćelijama koji se masovno proizvodio nakon što je Toyota postigla veliki uspjeh s hibridom Priusom, s kombinacijom motora s unutarnjim sagorijevanjem i i punjive električne baterije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here