Za koncesiju za beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” stigle su četiri ponude, a jedan od kvalifikovanih ponudjača, kineski konzorcijum,  je odustao.

Ponude za koncesiono upravljanje beogradskim aerodromom dostavili su švicarsko-francuski konzorcij Zurich Airport sa kompanijama Eiffage i Meridiam Eastern Europe Investments, indijsko-grčki konzorcij  GMR Infrastructure ltd i Terna, francuska kompanija Vinci Airports i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcij  Incheon international Airport corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure.

Finansijsku ponudu u skladu sa uslovima javnog poziva nije dostavio kineski konzorcijum HNA i China National Aero-Technology, kojem se priključila i kompanija Severika sa Kipra, koji je bio kvalificiran za učešće u drugoj fazi nadmetanja za koncesiju.

Koncesija za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje djelatnosti operatera daje se na rok od 25 godina.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je ranije kazala da će do 25. decembra biti donijeta preliminarna odluka o najboljim ponudama za koncesiju za beogradski aerodrom i da bi izabrani koncesionar mogao  u državni budžet odmah uplatiti između 350 i 450 miliona eura.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here