kolektivni ugovor

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predsjednici Saveza sindikata radnika rudnika Federacije BiH i Sindikata rudara u FBiH Sinan Husić i Safer Mušanović, potpisat će Kolektivni ugovor za područje djelatnosti rudarstva.

Pregovori za zaključivanje Kolektivnog ugovora, koji uređuju prava za oko 11.000 uposlenih u rudnicima, počeli su polovinom oktobra 2017. godine. Zbog povećanja proizvodnje i napretka u vezi s finansijskom stabilizacijom rudnika u 2016. godini, tim kolektivnim ugovorom prava radnika su uvećana u više područja.

Ovo je drugi Kolektivni ugovor za područje rudarstva koji potpisuje Vlada FBiH što svjedoči o stabilnom i obostrano korisnom socijalnom dijalogu, a prvi koji zaključuje u okviru novog ciklusa socijalnog dijaloga.

U narednom ciklusu bit će ponovo pregovarano o zaključivanju novih kolektivnih ugovora i za druga područja djelatnosti kao što su državna služba, poštanski saobraćaj, proizvodnja električne energije, telekomunikacije i željeznički saobraćaj.

Ranije je Vlada FBiH izmjenom Zakona o radu omogućila otvaranje pregovora radi prilagođavanja kolektivnih ugovora novim zakonskim propisima, koji su i zaključeni u posljednje dvije godine. Proces koji je počeo u drugoj polovini ove godine ima za cilj osiguranje kontinuiteta pregovora i ojačavanje kolektivnog pregovaranja kroz zaštitu prava radnika i poslodavaca.

 

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here