rakije
Fena

Nakon dva dana završen je 1. međunarodni festival rakija Tuzla 2017. u čijem je takmičarskom dijelu učestvovalo 18 destilerija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a njima su se pridružili i proizvođači opreme za proizvodnju i skladištenje.

Osim destilerija na festivalu je predstavljena i bogata gastro ponuda više od 20 izlagača, koja se pretežno bazirala na domaćim sirevima i suhomesnatim proizvodima.

Na festivalu su dodijeljene i nagrade u tri kategorije za kvalitet proizvoda, a komisiju za ocjenjivanje uzoraka su predvodili Predrag Vukosavljević sa Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda i Nerma Spaho sa Tehnološkog fakulteta u Sarajevu. Na ocjenjivanje je stiglo 89 uzoraka.

U kategoriji bezbojne voćne rakije prvo mjesto osvojio je Krušik Modriča (BiH) – “Monogram Kajsija 2017”, drugo Destilerija Perun Inđija (Srbija)“Dunjevača 2015″, a treće mjesto Trivuleks Leskovac (Srbija) – “Trivunova dunja 2016”.

U kategoriji obojene voćne rakije prvo mjesto osvojio je Trivuleks Leskovac (Srbija) – “Trivunova stara loza 2010”, drugo Krušik Modirča (BiH) – “Monogram Stara dunja 2013” i treće Badel Zagreb (Hrvatska) “Korlat Loza barik”.

U kategoriji ostala jaka alkohona pića i likeri prvo mjesto osvojio je Hepok Mostar (BiH) – “Travarica”, drugo Bosanska prirodna rakija GOPO (BiH)“Bosanska orahovača”, a treće Badel Zagreb (Hrvatska) – “Korlat travarica barik”.

Sveukupni pobjednici festivala i sa najvišim ocjenama (18,70 bodova) su rakije “Monogram Kajsija” i “Trivunova stara loza”.

 

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here