Banjaluka

Za prvih jedanaest mjeseci 2017. godine naplaćeni porez  na promet nekretnina na području Banja Luke veći je za šest posto u odnosu na cijelu prošlu godinu. Prema prognozama iz gradskog Odjeljenja za finansije, do kraja godine bi u gradsku kasu po ovom osnovu moglo biti prikupljeno oko 7,8 miliona KM.

Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, ističe da je najveći problem kod naplate poreza na promet nekretnina to što Banja Luka, kao ni ostale lokalne zajednice, ne učestvuje u naplati i kontroli naplate ovog poreza, jer se radi o nadležnosti Poreske uprave.

“Drugim riječima, to je naš izvorni prihod, ali mi kao lokalna zajednica ne učestvujemo u njegovoj naplati ili kontroli naplate”, navodi Božana Šljivar.

Prema informaciji, koja će se krajem ovog mjeseca naći pred odbornicima gradske skupštine, jedino što  u ovom trenutku mogu učiniti jeste to da obavještavaju Poresku upravu o neprijavljenim nekretninama. Međutim, kako se navodi, u praksi je to teško provodivo pošto gradske vlasti nemaju podataka o fizičkim i pravnim licima koja nisu prijavila svoje nekretnine.

“Ono što smo mogli i što smo od sredine 2016. godine radili, je obavještavanje fizičkih i pravnih lica, novih investitora, kojima je Odjeljenja za prostorno uređenje izdalo upotrebnu dozvolu, da su obavezni Poreskoj upravi podnijeti prijavu za upis nekretnine u Fiskalni registar nekretnina.

Tako je, u periodu od 24.06. do 31.12.2016. godine Odjeljenje za finansije uputilo 108, a u periodu 01.01. do 30.11. 2017. godine, 146 ovih obavještenja”, navodi se u informaciji.

Kako se navodi, za očekivati da je da bi naplata poreza na promet nekretnina mogla biti bolja u idućim godinama, s obzirom na nova rješenja u Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Prema novom Zakonu, lokalne zajednice će imati nadležnost da same naplaćuju ove poreze, zbog čega se očekuje i povećanje prihoda.

 

IZVORBanjaluka.rs
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here