biznisingo

Kompanija Energopetrol bi u februaru mogla dobiti novog većinskog vlasnika, ako proces emisije novih dionica bude uspješan, odnosno, ako se pojavi novi investitor.

Energopetrol će u januaru i februaru emitirati nove dionice koje će ponuditi investitorima.

Proces dokapitalizacije kroz emisiju novih dionica najčešće ne vodi ka promjeni većinskog vlasnika. Obično je riječ o manjinskim paketima koje investitori kupuju i postaju suvlasnici firme koja zauzvrat dobija svježi kapital. No, u ovom slučaju stvar je potpuno drugačija jer će Energopetrol ponuditi čak 10.480.000 dionica, što je čak dvostruko više od trenutnog broja dionica ove firme (5.492.922).

Drugim riječima, ako bi neka druga kompanija kupila sve ove dionice ona bi postala većinski vlasnik Energopetrola i imala bi oko 65 posto vlasništva.

U tom slučaju udio INA-e koji sad iznosi 67 posto spao bi na 23 posto, dok bi udio Vlade FBiH spao sa 22 na oko sedam posto.

Druga mogućnost je da dionice kupe trenutni dioničari Energopetrola, koji imaju pravo preče kupovine. S obzirom na to da Vlada FBiH sigurno neće ići u kupovinu dionica, a da mali dioničari za to nemaju novca, jedina mogućnost je da dokapitalizaciju izvrši INA. U tom slučaju INA bi postala vlasnik više od 88 posto dionica. Ovaj potez bi imao smisla jer INA svakako u potpunosti kontroliše ovu kompaniju i jedina je koja od nje ima koristi.

Kupovinom dionica, INA bi praktično sama sebi isplatila novac, a zauzvrat bi povećala svoj udio u firmi bez da kupuje dionice Vlade FBiH i malih dioničara.

IZVORposlovnisvijet.net
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here