Peta internacionalna naučna konferencija ”Ekonomija integracija” o ulozi ekonomske misli u savremenom okruženju održana je u Tuzli

Organizator je Ekonomski fakultet u Tuzli, s pet ekonomskih fakulteta iz regiona.

Konferencija je obuhvatila prezentaciju više od 60 naučnih radova svrstanih u osam tematskih cjelina, a okuplja 115 autora i koautora iz devet država regiona, Italije, ali Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Australije.

„Posebno nam je drago što zajedno rade nauka i struka, predstavnici akademske zajednice s jedne i privrednici s druge strane“, navela je dekanesa Ekonomskog fakulteta u Tuzli Ermina Smajlović.

Na Univerzitetu u Tuzli ponosni su na konferenciju koja donosi praktične zaključke i čiji je prošlogodišnji zbornik radova već indeksiran u prestižnoj Tomson Rojtersovoj bazi, CPCI.

Gost s Univerziteta u Beogradu i Beogradske bankarske akademije emeritus prof.dr. Hasan Hanić, savremenu ekonomsku misao u okruženju stavlja u kontekst kriznih uslova.

„Svaki put kad su se pojavljivali veliki ekonomski problemi došlo je do preispitivanja postojećih ekonomskih teorija i naročito instrumentarija ekonomske politike u domenu monetarne, fiskalne i drugih politika te njihovih kombinacija da bi se brže izašlo iz krize“, kazao je Hanić.

Ove godine na konferenciji će, pod pokroviteljstvom Vlade TK, biti organizovan i Biznis forum ”Saradnja fakulteta, institucija i privrede – pretpostavka za ekonomski razvoj” i specijalna sesija ”Kako danas objaviti izvorni naučni rad”.

 

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here