energzworldmagayine

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je kompanija Gazprom STG,  koja se bavi novim tehnologijama u vezi sa gasom, izrazila spremnost da bude formirana zajednička kompanija u Republici Srpskoj. 

Republika Srpska  je to u načelu prihvatila. Ta kompanija bila bi instalisana u Zvorniku, te bi na postojećem gasovodu instalirala novu tehnologiju i omogućila veću energetsku bezbjednost za naše potrošače, ne samo u oblasti gasa nego i električne energije, pa čak i pogonskih goriva, a pogotovo toplotne energije koja je potrebna svim našim lokalnim zajednicama”, naglasio je Dodik. 

Prema njegovim riječima, ukupna investicija bila bi oko 70 miliona dolara, što bi bilo obezbijeđeno iz finansijskih institucija Ruske Federacije. 

“Drugi prijedlog je da Gazprom STG i preduzeće Gas Res potpišu ugovor već krajem iduće sedmice u Banja Luci, koji bi bio osnova za formiranje zajedničke firme, te bi Gas Res imao učešće u tom velikom projektu u okviru onoga čime raspolaže ta naša kompanija “, objasnio je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što su predstavnici Gazproma primijetili mogućnost za investiciju u Zvorniku što će osigurati daleko veću dostupnost gasa u onom obliku koji će moći da koriste potrošači širom RS i regiona.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here