SeeBiz

Novi način registracije putnika iz trećih država koji prelaze granice Evropske unije mogao bi izazvati nove gužve na graničnim prijelazima. Od takvog scenarija strahuju i Hrvatska i Slovenija koje su na moguće probleme upozorile institucije EU-a.

Umjesto pečata u pasošima, na graničnim prelazima uvest će se novi elektronički sistem za registraciju ulazaka i izlazaka državljana zemalja koje nisu članice EU-a. Sistem koji bi trebao postati u potpunosti operativan 2020. godine, pohranjivat će podatke o datumima ulaska i izlaska pa će se npr. moći jednostavnije provjeriti je li neko ostao u schengenskom prostoru duže od dozvoljenog.

No, Hrvatska, koja još nije članica schengenskog prostora, novi sistem neće moći koristiti sve dok ne prođe schengensku evaluaciju.

Zbog toga što je primjena sistema ograničena na schengensko područje, Slovenija predviđa probleme na graničnim prijelazima. U posebnoj izjavi, priloženoj prilikom donošenja nove uredbe, Slovenija je istaknula da podržava napore za jačanje kontrole na granicama EU-a. No, upozorili su i da bi sistem mogao imati nerazmjeran učinak na protok saobraćaja na graničnim prelazima na kopnenim granicama na kojima će se provoditi, a time i na nekim granicama među državama članicama EU-a.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here