Klubovi za traženje posla u okviru Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo u šest općinskih biroa, Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Ilijaš, započeli su s obukama prve decembarske grupe nezaposlenih osoba. Obuku od tri sedmice pohađat će 72 polaznika raznih zanimanja s ciljem poboljšanja svoje konkuretnosti na tržištu rada. 

Ovakav klub   je razvijen  u saradnji sa švicarskim Projektom zapošljavanja mladih – YEP i namijenjen je nezaposlenim osobama od 18 do 35 godina, koje su na evidenciji nazaposlenih osoba duže od pola godine. Posebno je pogodan za mlade osobe, koje su duže vremena nezaposlene, apatične i velikim su djelom izgubile stečene vještine, znanja i samopouzdanje.

Voditelji klubova nastoje obukom motivirati mlade za aktivno traženje posla da bi se lakše zaposlili, a tokom obuke pruža im se kontinuirana, stručna pomoć, u aktivnostima traženja posla. 

Tokom obuke polaznici uče pisanja CV-a, molbe, popunjavanje aplikacija, pripremanja za intervju sa poslodavcem i usvajaju osnove poslovne komunikacije. Nakon završene obuke, polaznici s voditeljicom kluba traže i prijavljuju se na oglase.

Zahvaljujući obuci u klubovima za traženje posla Kantona Sarajevo (KS) posao su u protekla tri mjeseca dobile 23 nezaposlene mlade osobe.

Služba za zapošljavanje KS je, također, prva u regionu polaznicima osigurala 1.000 mjesečnih karata za javni prijevoz, kako bi učestvovali u višesedmičnim aktivnostima klubova.

Obuka za drugu grupu polaznika bit će organizirana 18. decembra, najavljeno je iz Službe za zapošljavanje KS. 

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here