europenews

Francuski predsjednik Emmanuel Macron stigao je u posjetu Kataru, a dvije zemlje su potpisale ugovore iz oblasti vojne opreme i transporta vrijedne više milijardi dolara.

Katar će kupiti borbene avione i stotine oklopnih vozila od Francuske, kao i 50 putničkih aviona airbus. Potpisan je i ugovor o izgradnji i upravljanju sistemom metroa u Dohi, koji je vrijedan tri milijarde eura.

“Potpisali smo i određeni broj komercijalnih ugovora, koji odražavaju snagu naših ekonomskih veza. Jednako su važni i dogovori za rješavanje problema zagađenja zemljišta. Vrijednost ugovora pokazuje intenzitet ovog odnosa”, kazao je Macron.

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani se još jednom osvrnuo na blokadu nametnutu njegovoj zemlji.

“Utvrdili smo određene procedure kojima sprečavamo finansiranje terorista, a također smo odmah istražili sve optužbe protiv Katara. Arapske i muslimanske zemlje najviše trpe od terorizma, a mi smo odlučni boriti  se protiv terorizma s našim prijateljima i saveznicima”, istakao je Al Thani.

Francuski predsjednik je podržao napore Kuvajta da bude posrednik kako bi se završila šestomjesečna blokada, koju su Kataru nametnule Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein.

“Uzimajući u obzir situaciju u Zalivu, želim vidjeti obećanje o pomirenju između njegovih članica, kao što sam kazao na početku krize”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s katarskim emirom.

IZVORposlovnisvijet. ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here