Hrvatska Vlada odobrila je do sada najveću kvotu za zapošljavanje stranih radnika iz zemalja izvan EU, ukupno 31.000, od čega se 9.000 odnosi na produženje postojećih dozvola, a 22.000 na nove radnike.

Novost je i da će se pokušati osigurati još i veći broj dostupnih radnika mimo kvotnog režima.

Hrvatska Vlada je ministru rada i mirovinskog sistema Mladenu Paviću odobrila da pokrene pregovore s BiH o mogućnosti upućivanja radnika iz bh. kompanija na rad u Hrvatsku.

Takva bi se mogućnost dogovarala kroz dva bilateralna sporazuma – jedan za sezonske radnike u turističkim kompanijama, te u branju mandarina i sličnim poslovima u poljoprivredi, a drugi sporazum regulisao bi godišnje odnose u građevinskom sektoru.

No, zbog specifičnosti BiH u kojoj sporazum treba dobiti odobrenje 10 kantona i oba entiteta, procjenjuje da će takav režim teško zaživjeti u idućoj sezoni, odnosno, prije 2019.

Međutim, u Hrvatskoj je već prisutno dosta radnika iz BiH, ne samo kroz postojeći kvotni režim ili korištenjem dvojnog državljanstva, nego i preko slovenskih kompanija.

Sloveniji naime, odavno ne praktikuju strogi kvotni režim, nego se, u slučaju kada preko tamošnjeg zavoda za zapošljavanje ne nađu radnike u sedam dana, poseže za stranima.

Do sada je u praksi vrijedilo pravilo da se kvote dijele prema brzini prijave, a ne po potrebi i realizaciji poslova, pa se događalo da neke kompanije ne koriste dobivene dozvole, dok ih drugi ne mogu dobiti.

Takva kvotna raspodjela primjenjivat će se i dalje, no s većim brojem dozvola ispunit će se potrebe većeg broja preduzeća.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here