Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće okvir od 300 miliona eura kako bi podržala napore s ciljem rješavanja trajnog izazova visokih nivoa nekvalitetnih kredita (NPL) u mnogim zemljama u kojima posluje.

To će omogućiti Banci da stekne manjinske uloge u NPL serviserima, ulaže u portfolije NPL-ova i omogući starijim dužničkim instrumentima koinvestitore za kupovinu NPL portfolija. EBRD će zajedno sa uspostavljenim partnerima ulagati u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, Grčkoj, Kipru i Turskoj. 
Nick Tesseyman, direktor za Finansijske institucije EBRD-a, rekao je da ovaj novi okvir je veliki korak, jer će nam omogućiti da se u mnogim našim zemljama bavimo kontinuiranim izazovima na sistematičan, koordiniran i primjeren način. Kombinacija finansijskih intervencija i angažovanja politike će nam omogućiti da se pozabavimo jednim od ključnih pitanja u post-kriznim zadacima u bankarskom sektoru.

Prethodne intervencije Banke u rješavanju izazova nekvalitetnih kredita uključuju, između ostalog, ulaganja u Tursku, Grčku, Bugarsku i druge zemlje.
Pored toga, EBRD također podržava napore za rješavanje nekvalitetnih kredita kroz angažovanje politika vođenih NPL Inicijativom, kao dijelom platforme Bečke inicijative.

Banka je osnivač Bečke inicijative, zajedničkog poduhvata međunarodnih finansijskih institucija za podršku finansijskoj stabilnosti u rastućoj Evropi, koja je identifikovala loš dug kao jedno od ključnih problema kojim se zadržava rast u regionu.

IZVORIndikator.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here