poljoprivrednici

Centar za razvoj poljoprivrede i sela u Banja Luci još nije raspodijelio sredstva prikupljena od naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe, što je izazvalo nezadovoljstvo kod onih kojima su ta sredstva namijenjena.

Kako poručuju poljoprivrednici iz ruralnih dijelova grada, do sada se nije desilo da se uđe u decembar, a da sredstva koja se po ovom pitanju dodjeljuju svake godine ostanu nerealizovana. Sa druge strane, iz Centra poručuju kako nije logično da se ona raspoređuju na ljeto ili jesen, jer se naknada prikuplja tokom cijele godine.

“Ljudi se pitaju šta se dešava jer nikada do sada nije bilo ovako. U pitanju su veoma značajna sredstva za nas, jer pospješuju opstanak na selu i bavljenje poljoprivredom. Mislim da nadležne službe treba brže da reaguju”, kazao je jedan od poljoprivrednika.

Kako tvrdi, procedura za dodjelu sredstava nije bila nimalo jednostavna, ali ni jeftina. Ukupno je bilo potrebno predati 18 dokumenata, koji su, pored dragocjenog vremena, koštali i nekoliko stotina maraka.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, pozvao je poljoprivrednike na još malo strpljenja, uz obećanje da će sve procedure biti završene za dvije sedmice.

“Realno je da se procedura završava na kraju godine, ali nikako na ljeto i proljeće, jer se sredstva za ove namjene prikupljaju tokom cijele godine. Javni poziv je završen, obilazak komisije iz Centra aplikantima je prošao, bodovanje je završeno i priprema se bodovna lista. Nakon toga, ulazimo u fazu potpisa ugovora, a istog momenta i realizacije sredstava. U sljedećih 15 dana sav postupak će biti završen”, kazao je Ilić.

Inače, na javni poziv, koji je završen još prije dva mjeseca, mogli su se prijaviti svi zainteresovani s prebivalištem na ruralnom području grada, kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost i koji ispunjavaju određene uslove. Minimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se mora obuhvatiti je jedan hektar, a maksimalna pet hektara. Po jednom projektu najviše se moglo dobiti 6.000 KM. Ukupan fond koji je bio na raspolaganju onima koji su aplicirali je 318.000 KM.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here