Bh. kokoš ipak “starija“ od jajeta

936
pileći

Ako je vjerovati Mirku Šaroviću, ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, domaći peradari i nadležne državne institucije ispunili su zadaću i dokazali da su spremni za izvoz pilećih proizvoda na evropsko tržište, čiji je početak, kako tvrdi, praktično pitanje dana.

“BiH je dobila i pisani izvještaj Inspekcije o zadovoljavanju uslova za izvoz pilećeg mesa i proizvoda od pilećeg mesa u Evropsku uniju i uskoro bi trebala da se nađe na listi zemalja iz kojih je dozvoljen uvoz ovih proizvoda u EU.

Kancelarija za veterinarstvo BiH u međuvremenu je ispunila preporuku Inspekcije iz preliminarnog usmenog izvještaja, koja se odnosila na pregled trupova pilećeg mesa neposredno nakon klanja u izvoznim objektima.

Sada smo u fazi tehničke pripreme i proceduralnih pitanja sa nadležnim inspekcijskim tijelom Evropske komisije”, tvrdi Šarović, ali bez preciziranja barem okvirnog datuma kada bi BiH mogla da se definitivno nađe na listi zemalja iz kojih je dozvoljen uvoz peradarskih proizvoda u EU.

S druge trane. konačni izvještaj Direkcije još uvijek se čeka, a sudeći prema pojašnjenju procedure i redoslijeda poteza koje prethode definitivnom odobrenju uvoza piletine iz naše zemlje u EU, koje su Business magazineu dali iz Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, domaći peradari ne trebaju žuriti sa slavljem.

“U skladu sa relevantnim procedurama EU, nacrt procjene zvaničnog sistema kontrola u industriji mesa i prerađevina od peradi namijenjenih za izvoz u Evropsku uniju, kao i procedure certifikovanja, nakon finaliziranja i najranije mjesec dana nakon misije bit će proslijeđen vlastima BiH za njihove komentare. Ukoliko nalazi revizora EU utvrde područja u kojima su potrebna daljnja poboljšanja, od Bosne i Hercegovine će biti zatražen akcioni plan kao odgovor na date preporuke, što također može biti korisno za unapređenje učinkovitosti BiH u ovom području.

Nakon što se konsolidira, a ne ranije od barem dva mjeseca nakon završetka misije, finalni izvještaj će biti objavljen na web stranici Generalne direkcije Evropske komisije za zdravlje i sigurnost hrane – DG SANTE: http://ec.europa.eu/food/audits-analysis/overview_reports/index.cfm.

Do tog trenutka ne možemo govoriti o bilo kakvim nalazima i potencijalnim preporukama, a tek nakon objavljivanja finalnog izvještaja, zavisno od ishoda ocjene Komisije, može se pokrenuti daljnja procedura za odobravanje izvoza”, naglašava u izjavi za Business magazine Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Na zaključak da je resorni državni ministar potrčao pred rudu, nedvosmisleno

ukazuje i pojašnjenje Ljubimira Kalabe, direktora Ureda za veterinarstvo BiH.

“Nacrt izvještaja audit tima Direktorata koji je proveo evaluaciju sistema za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa peradi na tržište Evropske unije, dostavljen je zvanično Uredu u novembru 2017. godine. U ovom nacrtu data je samo jedna preporuka koju trebaju da realiziraju nadležni organi u BiH, a koja se odnosi na potvrđivanje uslova na veterinarsko zdravstvenom certifikatu za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa peradi u dijelu organizacije post mortem pregleda životinja. Ova neusklađenost je vezana na opremljenost mjesta u klaonici za post mortem pregled i usglašavanje određenih evidencija o obavljenom post mortem pregledu.

U nacrtu je utvrđen veliki napredak u odnosu na nalaz misije iz 2012. godine kada je dato 12 preporuka koje su u proteklom periodu uspješno realizirane od strane Ureda i nadležnih organa entiteta, tako da se opravdano možemo nadati odobravanju izvoza mesa peradi i proizvoda od mesa peradi u EU.

Odmah po dobijanju nacrta, Ured je pripremio komentare na izvještaj i akcioni plan za rješavanje dobivene preporuke, te ih poslao Direktoratu. Nakon dostavljanja komentara i akcionog plana za dobivenu preporuku, Direktorat će pripremiti završni izvještaj, koji će biti objavljen na njihovoj službenoj web stranici.

Napominjemo da Ured nema mogućnosti da utiče na dužinu trajanja procedure stavljanja zemlje na listu odobrenih zemalja za izvoz, budući da su one regulisane na nivou Evropske unije. U svakom slučaju, kada BiH bude uvrštena na listu odobrenih zemalja za izvoz, Ured će upisivati pojedinačne objekte na ovu listu i to samo u slučaju da ti objekti budu u potpunosti zadovoljavali sve propisane zahtjeve EU“, precizira Kalaba u izjavi za Business Magazine.

Drugim riječima, bh. zec, odnosno u ovom konkretnom slučaju – pile, još je daleko od evropskog ražnja. No, ipak mu je mnogo bliže nego konzumna jaja, u vezi s čijom proizvodnjom po evropskim higijenskim standardima nismo napravili ni korak naprijed u odnosu na stanje koje su inspektori iz EU konstatirali prilikom kontrola vršenih prije pet godina. Shodno tome, sigurno je samo da smo barem riješili jednu vječnu zagonetku – u BiH je koka definitivno starija od jajeta…

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here