danska

Danska ekonomija bilježi najgori period u posljednjih pedeset godina. Privredni rast je podbacio u posljednjem kvartalu i više nego što su se plašili analitičari, a novi podaci ukazuju na to da je zemlja pretrpjela najgori pad od 2011. godine.

BDP je pao u trećem kvartalu za 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je niže za 0,3 posto u odnosu na preliminarni izvještaj od prije dvije sedmice, saopštio je danski zavod za statistiku.

Ovo se događa u trenutku kada Centralna banka Danske upozorava da cijene nekretnina rastu enormno, poslije više od decenije negativnog rasta, a ekonomisti su zbunjeni zbog generalnih tvrdnji da njihova ekonomija raste. Također, banka upozorava da bi kreditori trebali da ojačaju svoj kapital, jer se rizici javljaju i u finansijskom sektoru.

Pad BDP-a je posljedica pada zaliha, što se odražava na napore kompanija da održe korak sa potražnjom, kaže glavni ekonomista danske banke Las Olsen.

„Očekujemo snažan porast u četvrtom kvartalu, ali će vjerovatno biti teško ostvariti rast od dva posto za ovu godinu, ako uzmemo u obzir trenutno stanje.“, ističe Olsen.

Izvoz je pao za jedan posto u posljednjem kvartalu, dok je privatna potrošnja opala za 0,6 posto, što je dovelo do pada kupovine vozila. Investicije su pale za 2,1 posto.

„Brojke idu u pogrešnom pravcu, ali još uvijek nema mjesta zabrinutosti’“, istakao je ekonomista Soren V. Kristensen.

„Više me brine to što je izvoz pao treći kvartal zaredom. To je prilično važno pošto nam se rast temelji na tim osnovama“, zaključio je Olsen.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here