kult

Dok u razvijenim zemljama svijeta mala i srednja preduzeća čine oko 90 posto ukupne ekonomske aktivnosti zemlje i proizvode od jedne trećine bruto domaćeg proizvoda ili do 50 posto bruto domaćeg proizvoda, u Bosni i Hercegovini nije takav slučaj.

Mala i srednja preduzeća u BiH nisu dovoljno podržana kako bi se veći broj njih osnažio i počeo upošljavati veći broj ljudi. Privrednici iz malih i srednjih preduzeća često osjećaju da su prvi na meti kada je riječ o većim nametima i restrikcijama u poslovanju.

Ulaganje u preduzetništvo je podržavanje novih firmi, ali i podrška postojećim firmama u proširenju biznisa. Mladi ljudi danas se boje pokrenuti vlastite biznise, prvenstveno zbog nedovoljne podrške i informiranosti.

BiH se nalazi tek na 99. mjestu od 138 zemalja po globalnom indeksu preduzetništva za 2017. g. Instituta za globalni razvoj i preduzetništvo.

BiH ima jedan od najmanjih udjela u broju malih i srednjih preduzeća po glavi stanovnika, po podacima iz Analize opterećenja privrede u BiH.

Rezultati ankete koju je Institut proveo među mladim preduzetnicima u BiH, pokazuju da institucije u BiH nisu susretljive prema tek osnovanim firmama. “Mladi privrednici smatraju da bi država trebala biti prva koja će pomoći pri razvoju novoosnovanih firmi, jer osnivanjem novih firmi stvaraju se nova radna mjesta”, navode iz KULT-a.

Dodaju da preduzetnicima treba olakšati i osnivanje firme kroz tzv. “one stop shop”, odnosno rješavanje svih procedura za osnivanje biznisa na jednom mjestu.

Institut za razvoj mladih KULT izradio je Analizu budžetskih poticaja privredi za 2015. “Za oblast razvoja poduzetništva i obrta na svim nivoima vlasti u BiH izdvojilo se 10 posto poticajnih sredstava, čineći ovu oblast četvrtom po redu po izdvojenim sredstvima, a odmah iza poljoprivrede, industrije i usluga”, navode iz KULT-a.

IZVORakta.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here