Vijeće ministara BiH usvojilo je Akcioni plan za energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini za period 2016 – 2018, kao prvi dokument u ovoj oblasti koji je sačinila radna grupa u kojoj su bili predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, resornih entitetskih ministarstava i Brčko Distrikta.

Plan sadrži mjere i programe čija je realizacija u nadležnosti BiH i Brčko Distrikta, a sastavni dijelovi su Akcioni plan za energetsku efikasnost u Federaciji Bosne i Hercegovine od 2016. do 2018. godine i Izmjene i dopune Akcionog plana za energetsku efikasnost u Republici Srpskoj do 2018. godine u kojima su detaljno obrađene uštede energije postignute u prethodnom periodu, te planirane mjere i programi čija je realizacija u nadležnosti entiteta.

Akcioni plan pripremljen je u skladu sa obavezama Bosne i Hercegovine koje proističu iz  Ugovora o uspostavi Energetske zajednice i njenim odlukama o transpoziciji direktiva energetske efikasnosti u zakonodavstvo zemalja potpisnica ovog ugovora.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here