jamnica

Kompanije iz sastava Agrokora objavila su finansijske izvještaje za prvih devet mjeseci koji pokazuju da su Ledo, Jamnica, poslovali sa dobiti, a Tisak, Zvijezda sa gubitkom.

Ledo je u prvih devet mjeseci ostvario dobit od 131,6 miliona kuna, što je pad od 27,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupni su prihodi iznosili 922,6 miliona kuna i manji su za 14,8 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su pali za 12,2 posto, na 895,7 miliona kuna.

Ukupni rashodi Leda u prvih su devet mjeseci iznosili 765,9 miliona kuna i manji su prema istom periodu lani za 13 posto.

Ledo grupa je, prema konsolidiranom finansijskom izvještaju, ostvarila u devet mjeseci dobit od 304,7 miliona kuna.

Jamnica je u prvih devet mjeseci ostvarila dobit od 159,6 miliona kuna, što je 28,2 posto manje nego u istom periodu lani.

Dobit prije oporezivanja iznosi 191,5 miliona kuna i manja je za 23 posto. “Smanjenje dobiti prije oporezivanja posljedica je ispravka vrijednosti potraživanja od povezanih društava u iznosu od 69,2 miliona kuna. Ispravak je proveden zbog neizvjesnosti naplate koja će ovisiti o ishodu nagodbe i cjelokupnom procesu restrukturiranja Agrokor Grupe u postupku izvanredne uprave”, navodi se u finansijskom izvještaju.

Ukupni su prihodi Jamnice u prvih devet mjeseci iznosili 1,1 milijardu kuna i manji su za deset posto. Smanjenje ukupnih prihoda, kako navode u kompaniji, posljedica je jednokratnog efekta prodaje proizvodne linije u 2016., te gubitka distribucije dijela asortimana vina, Red Bulla i Juicy fruitsa u 2017. godini.

Tisak Grupa u prvih devet mjeseci ove godine je  ostvarila gubitak u iznosu od 103,2 miliona kuna, što je značajno povećanje gubitka u odnosu na isti period lani kada je iznosio 10,6 miliona kuna, pokazuju konsolidirani podaci iz finansijskog izvještaja te kompanije.

Ukupni su prihodi Grupe u navedenom razdoblju iznosili 1,59 milijardi kuna, što je pad od 25,6 posto u odnosu na isti period lani. Pad bilježe i prihodi od prodaje, za 24,1 posto, na 1,58 milijarde kuna.

Ukupni rashodi Tisak Grupe u devet mjeseci ove godine iznosili su 1,69 milijardi kuna i pali su za 21 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Tisak d.d. je u prvih devet mjeseci ostvario gubitak od 46,5 miliona kuna, što je povećanje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje kada je iznosio 8,3 miliona kuna.

Konsolidirani podaci Zvijezde pokazuju gubitak u prvih devet mjeseci u iznosu od 63,4 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju ta kompanija ostvarila dobit od 34,4 miliona kuna. Ukupni prihodi Zvijezde od 569,1 miliona kuna manji su za 14,7 posto od prihoda iz istog prošlogodišnjeg perioda, a smanjeni su i ukupni rashodi, za 0,14 posto, na 624,3 miliona kuna.

 

IZVORSEEbiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here