frontal

Republika Srpska je za 10 mjeseci ostvarila ukupnu vrijednost izvoza robe u zemlje EU od 1,184 milijardi dolara ili 20,7 posto više nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. U posmatranom periodu vrijednost ostvarenog uvoza iz zemalja EU bila je oko 1,15 milijardi dolara ili 10,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Najveći obim vanjskotrgovinske razmjene RS sa članicama EU, od 514,78 miliona dolara, bio je sa Italijom. Zatim slijedi Njemačka sa ukupno ostvarenim obimom vanjskotrgovinske razmjene od 329,2 miliona dolara, te Hrvatska sa 318,8 miliona dolara.

Ekonomista Đurđica Stojadinović izjavila je da RS u vanjskotrgovinskom poslovanju sa EU generalno posmatrano već oko dvije godine ostvaruje suficit i povećanje obima usljed rasta industrijske proizvodnje i povećanja potražnje, prvenstveno, u zemljama eurozone.

Ona je naglasila da znatan dio izvoza u zemlje EU ostvaruje prerađivačka industrija, gdje je primjetan, iako u ne baš velikom postotku, rast izvoza viših faza prerade.

“Kada se posmatra pokrivenost uvoza izvozom, primjetno je da je taj procenat više od 200 posto sa Hrvatskom, kao i Slovačkom, te oko 150 posto sa Austrijom, 135 posto sa Holandijom. Sa Njemačkom imamo deficit vanjskotrgovinske razmjene, ali raste izvoz na njeno tržište”, navela je Đurđica Stojadinović.

 

IZVORCapital.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here