doner

Turski mesni specijalitet döner kebab jedna je od najpopularnijih uličnih grickalica u Evropi. Zastupnici Evropskog parlamenta raspravljaju sredinom decembra o njegovom daljnjem postojanju u EU.

Prema izvještajima brojnih evropskih medija, evropski parlamentarci na zasjedanju u Strasbourgu od 11. do 14. decembra predviđaju odluku o usvajanju nove direktive, koja zabranjuje dodavanje fosfata u zamrznuto meso.

Fosfatni aditivi su supstance koje su štetne za ljudsko zdravlje, a istraživanja također sugerišu vezu između konzumiranja fosfata i povećanog rizika od srčanih bolesti. Međutim, i dalje nema pouzdanih dokaza o tome.

Upotreba fosfatnih aditiva u pripremi mesa u EU-u općenito je zabranjena, ali samo ako se koriste fosfatni aditivi za zaštitu okusa i zadržavanje vlage. Ali, postoje izuzeci. Trenutno, evropsko zakonodavstvo ne zabranjuje njihovu upotrebu u smrznutom mesu kebaba.

Većina prodavatelja kebaba meso ne priprema sama, već kupuje duboko zamrznuto pripremljeno meso. U pripremi ovog mesa proizvođači ubrizgavaju fosfate, meso je kompaktno i ne suši se, čak i kada se vrti i peče i po nekoliko dana.

Kako izvještava britanski Guardian, ponuđači kebaba su prilično uznemireni zbog moguće zabrane. Naime, u Evropi je ugroženo više od 200.000 radnih mjesta. Ova industrija na godišnjoj osnovi obrće milijarde, jer na primjer samo u Velikoj Britaniji svakodnevno se prodaje oko 1,3 miliona kebaba, a u Njemačkoj čak tri miliona.

Odbor za zdravstvo Evropskog parlamenta prošle je sedmice glasao o prijedlogu Evropske komisije koji će omogućiti korištenje fosforne kiseline, fosfata i polifosfata u mesu za kebab iz ovčetine, janjetine, teletine, govedine ili živine.

Međutim, ako Evropski parlament to odbije, prijedlog će biti poslan Evropskoj komisiji. Neki zastupnici se suprostavljaju prijedlogu Komisije, navodeći da ne postoje tehnološki dokazi za hitnu upotrebu fosfata u smrznutom mesu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here