Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske obavještava zainteresirane da će se u organizaciji Udruženja turkijskog svijeta, uz podršku Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, Generalne direkcije za autorska prava organizirati zajednička platforma o autorskim pravima. Tim povodom bit će organizirana druga po redu radionica koja će se održati u ponedjeljak i utorak, 04. i 05. decembra 2017. godine u Hotelu Evropa, Vladislava Skarića 5, Sarajevo.

Tema radionice u Sarajevu bit će “Osnovno pravno regulisanje i administrativno praktikovanje u polju autorskih i drugih prava” a uvodničar će biti ministrica obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine Elvira Dilberović.

Na ovoj radionici Tursku će predstavljati zamjenik savjetnika Ministarstva kulture i turizma Republike Turske Nihat Gul, generalni direktor Direkcije za autorska prava Dinçer Ateş i Adnan Teşken, predsjednik Udruženja turkijskog svijeta.

Prva radionica u okviru projekta uspostave zajedničke platforme o autorskim pravima održana je u Almatiju, u Kazahstanu, 16. i 17. oktobra 2017. godine i bila je vrlo plodonosna te se očekuje da će i radionica u Sarajevu rezultirati kvalitetnim rješenjima.

Projektom zajedničke platforme o autorskim pravima obuhvaćeno je 16 zemalja Srednje Azije i Balkana, a među njima su Kazahstan, Kirgistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Gruzija, Azerbejdžan, Ukrajina, Moldavija, BiH, Srbija, Albanija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Makdonija i Turska.

Cilj projekta je predstaviti stvarno stanje na terenu kada su u pitanju autorska prava u ovim državama, prenijeti iskustva o autorskim pravima i pokrenuti cijeli projekat kako bi se ova oblast dodatno unaprijedila.

Predstavnici zemalja koji učestvuju u radu tematskih radionica govorit će o autorskim pravima u svojim državama, njihovima zakonskim odredbama, problemima, borbi protiv zloupotrebe autorskih prava i načinima rješavanja ovog problema. Ove radionice će omogućiti uvid u pristup rješavanju problema koja se pojavljuju u oblasti autorskih prava u različitim državama.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here