capital

Imovinu nekadašnjeg preduzeća Energoinvest Rasklopna oprema iz Istočnog Sarajeva, vrijednu 8,69 miliona KM 2013., godine kupili su ruski investitori, koji su u Banja Luci registrovali preduzeće Elektroinženjering koje je potom u Istočnom Sarajevu osnovalo kćerku firmu Energoinvest – Elektroenergetska oprema (EeOp).

Novoformirana preduzeća su podigla kredite, zalažući imovinu bivšeg preduzeća zbog neizmirenih poreznih obaveza i Porezna uprava je upisala hipoteku, a nagomilala su se i dugovanja prema radnicima.

Prodaja dijela imovine preduzeća, koje već više od godinu ne radi, zakazana je za 7. decembar, a imovina neće moći biti prodata ispod trećine procijenjene vrijednosti, odnosno za manje od 2,89 miliona KM.

Na prodaju su, između ostalog, ponuđeni zemljište površine 76.228 metara kvadratnih i industrijski objekti površine 25.352 kvadratnih metara koje se nalaze u Istočnom Sarajevu.

Ukupan dug,  koji se trenutno naplaćuje u izvršnom postupku iznosi 3 miliona KM. Taj iznos se odnosi na dug prema radnicima, Poreznoj upravi i nekim dobavljačima. Pored ovih, preduzeće ima obaveza i prema bankama.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here