Depo portal

Delegacija Privredne komore Kodžaeli proteklih dana boravila je u BiH kako bi razmotrila potencijale i mogućnosti saradnje sa bh privrednicima.

Ovoj posjeti prethodila je nedavna posjeta BIGMEV-a  i premijera USK Huseina Rošića Privrednoj komori Kodžaela, koja broji preko 12.000 članica.

Direktor BIGMEV-a, Samir Vildić kazao je kako su privrednici iz Turske boravili u Sarajevu i Unsko Sanskom Kantonu. Tokom boravka u našoj zemlji su se sastali sa preko 130 bosanskih firmi.

“Ono što turske privrednike posebno privlači u Bosnu i Hercegovinu jeste kvalitetna i kvalifikovana radna snaga, blizina evropskom tržištu, niske porezne stope, kao i iskustvo koje posjeduju naše firme. Bosna i Hercegovina je kapija za Evropu za turske privrednike i tu se krije njihov najveći interes”, kazao je Vildić, te pojasnio kako se investiranjem u Bosnu i Hercegovinu njima pored domaćeg tržišta, otvara i tržište Evrope.

Tokom posjete ozbiljno se razgovaralo o velikim investicijama, između ostalog o ulaganju u Biru i  izgradnji aerodroma u Bihaću.

“Pomenutim investicijama možemo dodati razgovore o partnerstvu za izgradnju kruzer brodova u Kodžaeliju“, kaže Vildić, pojašnjavajući kako je naredne sedmice dogovoren sastanak u Istanbulu, gdje će se razgovarati o detaljima ovog partnerstva.

Vildić, napominje kako su ovo samo neke od velikih investicija o kojima se ozbiljno razgovaralo. U narednom periodu će biti organizovane poslovne posjete i radni sastanci zasebno za svaku od ovih investicija.

Kao dobre primjere saradnje sa turskim investitorima, direktor BIGMEV-a navodi investiciju u Bugojnu, gdje je turska firma otvorila fabriku kućnog tekstila koja zapošljava oko 50 radnika.

Velike investicije turci bilježe i u građevinskom sektoru, gdje trenutno grade stambene objekte nadomak Sarajeva, a ista firma kaže Vildić radi i trgovinu tekstilnih materijala.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here