Na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Mostaru 29. i 30. novembra biti će odigrana predstava “Ljepotica iz Leenanea”, autora Martina McDonagha u režiji Segora Hadžagića, saopćeno je iz ovog pozorišta.

Riječ je o crnoj komediji sa elementima melodrame i horora, koja prikazuje odnos usidjelice Maureen i njezine majke Mag koje žive na brdu u malom mjestu Leenaneu, na zapadu Irske u okrugu Galway. Martin McDonagh u ovoj priči kroz odnos majke i kćerke uspijeva prikazati sve objektivne i subjektivne okolnosti promašenog i nedosanjanog sna, ličnog, socijalnog i nacionalnog.

U predstavi glume Jelena Kordić, Sanda Krgo Soldo, Robert Pehar i Bojan Beribaka.

Za ovaj komad irski je pisac dobio nagradu za najveću dramsku nadu koju dodjeljuje britanski dnevnik Evening Standard. Predstava je doživjela veliki uspjeh na londonskom West Endu. Stigla je s Off-Broadwaya i na Broadway, te 1998. godine nominovana za šest prestižnih američkih pozorišnih nagrada Tony. U Londonu je obnovljena 2010. godine.

Ulaznice za obje izvedbe mogu se kupiti po cijeni od 10 KM, a za studente, penzionere i učenike po cijeni od 5 KM na blagajni pozorišta, navodi se u saopštenju.

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here