Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini obavještava zainteresirane da će mjuzikl “Ptica Simurg” biti izveden u večeras, 24. novembra 2017. godine u 20,00 sati u Bosanskom kulturnom centru, Branilaca Sarajeva 24, Sarajevo.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti nastup 45 umjetnika, članove hora, orkestra i plesne grupe Ureda za muziku Generalne direkcije TRT-a, uz savremenu multimedijalnu podršku.

Mjuzikl “Ptica Simurg” prvi put je izveden u Kongresnom centru Haliç 5. maja 2016. godine, zatim je u centru EXPO u Antaliji prikazan 10 puta u 2016. godini, a sada stiže i na Balkan. Balkanska turneja održat će se pod pokroviteljstvom Predsjedništva Republike Turske, uz podršku Ureda premijera, ministarstava kulture i tutizma i vanjskih poslova Republike Turske, TRT-a, kao i Odjela za kulturu Općine Istanbul, IBB Medya i drugi.

Realizacija ovog projekta nadahnuta je djelom Govor ptica (Mantıku’t-tayr) iranskog pjesnika Feriduddina Attara, napisanim 1187. godine. Simurg je simbol oslobađanja od strahova, veza i slabosti, rizik vlastitog nestanka radi istinskog postojanja, prosvjetljenja i putovanja ka samom sebi.

Mjuzikl “Ptica Simurg” će gledateljima priuštiti nezaboravno putovanje kroz sintezu tradicionalne turske muzike koju čine pjesame sa dvora, seoske turkije, tekijske ilahije, uspavanke, folklor iz različitih dijelova Turske te svih grana književnosti, historije i umjetnosti. I sve to upotpunjeno savremenim tehnološkim dostignućima.

Projekt ima za cilj da putem umjetnosti kao najboljeg sredstva komunikacije, upozna prvenstveno Balkan, a zatim i cijeli svijet sa jedinstvenim prirodnim, historijskim i kulturnim vrijednostima Turske.

Prva stanica mjuzikla na Balkanu bila je Grčka, sa izvedbom u Solunu 19. novembra 2017., a zatim slijedi Skoplje, Tirana, Sarajevo, Beograd, Zagreb, Bukurešt, dok će balkanska turneja biti završena u Sofiji 3. decembra/prosinca 2017. godine.

Za sve koji žele pogledati ovaj scensko-muzički spektakl u Bosanskom kulturnom centru ulaz je besplatan.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here