Uspješno provođenje Projekta regulatorne reforme u svrhu poboljšavanja poslovnog okruženja i jačanja konkurentnosti Kantona Sarajevo, koju je Međunarodna finansijska korporacija (IFC) članica Grupacije Svjetske banke realizirala u saradnji s Ministarstvom finansija bila je povod današnje posjete predstavnika Gradske uprave Grada Amana i Svjetske banke za Srednji istok i Sjevernu Afriku resornom ministru Jasminu Halebiću.

„Regulatorna reforma se u suštini svodi na izmjenu zakonske regulative i podzakonskih akata, odnosno onoga što definira kako će se procedure i administrativni postupci provoditi u praksi. Kanton Sarajevo je prenormiran u odnosu na druge regije u Bosni i Hercegovini i u njemu je administracija najsloženija“ , pojasnio je ministar Halebić.

Po njegovim riječima, u poslovnom svijetu vrijeme predstavlja vrlo bitan resurs, zbog čega je svima, i privrednicima i građanima, ali i javnoj upravi u Kantonu Sarajevo bitno da one traju što kraće.

Naveo je i da su zajedno s IFC-om izradili investicioni profil Kantona Sarajevo u kojem su pokušali da prepoznaju koje su to konkurentske prednosti Kantona i koje su to lokacije u koje je vrijedno i profitabilno investirati.

„Efekt koji smo postigli jeste da je broj novoregistriranih preduzeća povećan za oko 13 posto na godišnjem nivou, a to je i jedan od načina da se smanji broj nezaposlenih, prije svega mladih“,  rekao je Halebić.

Direktorica Svjetske Banke za Srednji istok i Sjevernu Afriku Abeer Kamal Shalan je informisala kako imaju Agenciju za promociju, te i da su uspostavili sistem one – stop – shop kako bi investitori na jednom mjestu dobili sve potrebne usluge.

U sve su uključili i inspekcijske organe koji bi im pomogli u kreiranju i poboljšanju legislative, i u protekla dva dana u Jordanu je već ukinut i smanjen određeni broj procedura.

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here