Prezentacija Pregleda politike ulaganja (Investment Policy Review) za jugoistočnu Evropu, prva takve vrste, organizovana je utorak u Ženevi u okviru Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju (UNCTAD), i povjerenstva za ulaganje, poduzetništvo i razvoj. U pitanju je prezentacija studija koji je izradio UNCTAD u saradnji sa Regionalnim vijećem za saradnju (RCC), a nakon opsežnih konsultacija s učesnicima iz poslovne zajednice jugoistočne Evrope. Nalazi i preporuke ove studije predstavljat će kamen temeljac za provedbu reforme politika ulaganja.

Sastanak je okupio ekonomske timove, predstavnike privatnog sektora, razvojne partnere i misije u jugoistočnoj Evropi, te predstavnike vlasti zemalja regije. Ispred privatnog sektora u BiH obratio se direktor Sberbank BH Edin Karabeg.

Navodeći razloge zbog kojih Sberbank podržava prijedloge politike ulaganja u jugoistočnoj Evropi Karabeg je istakao kako su ostale regije u svijetu pokazale da nadnacionalne razvojne strategije mogu donijeti značajne materijalne koristi u srednjoročnom razdoblju od pet do petnaest godina.

„Vjerujem da je to moguće i u jugoistočnoj Evropi. Optimističan sam kada je u pitanju uloga Sberbanke u doprinosu ovom procesu. Iako snažno razvijamo naše poslovanje sa stanovništvom u regiji, želimo proširiti našu ulogu i biti most za direktne strane investicije, koje mogu udahnuti život regionalnoj ekonomiji“, izjavio je Karabeg.

„Svi znamo da je ima mngo prostora za unaprijeđenje klime za ulaganje u jugoistočnoj Evropi. Također, znamo da se u regionu krije ogroman ekonomski potencijal. Imamo resurse, imamo i kapital. Jedino što nedostaje su obimne i održive makroekonomske politike koje mogu objediniti ove elemente na optimalan način“, dodao je Karabeg.

Među govornicima su još bili i direktor za investicije i preduzeća UNCTAD-a James Zhan, generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović, sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdo Tinjak, direktor sekretarijata CEFTA Emir Đikić.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here