Jerome Powell na čelu Federalnih rezervi

393
trump

Američki predsjednik Donald Trump odlučio je da će nasljednik Janet Yellen na čelu Federalnih rezervi biti Jerome Jay Powell, po isteku njenog mandata u februaru, jednog od najkraćih u historiji. Powell je centrista koji će vjerovatno nastaviti opreznim, poticajima naklonjenim putem kojim je išla i Yellen. On će biti prvi predsjednik Federalnih rezervi u 40 godina koji nema doktorat iz ekonomije i umjesto toga je školovani pravnik, a bit će i najbogatiji vođa američke centralne banke u historiji, budući da mu je uspješna karijera u investicionom bankarstvu donijela milione dolara. “Ukoliko me potvrdi Senat, učinit ću sve što je u mojoj moći da postignem stabilne cijene i maksimalnu zaposlenost”, izjavio je po imenovanju Powell.

Šezdesetčetvorogodišnji Powell rođen je u Washingtonu D.C. Najprije je diplomirao politologiju na Univerzitetu Princeton 1975. godine, a četiri godine kasnije je na Univerzitetu Georgetown zaradio i diplomu pravnih nauka. Karijeru je započeo kao advokat u New Yorku, a potom je počeo raditi kao investicioni bankar u Dillon Reed&Co. U administraciji Georgea H.W. Busha, Powell je radio kao zamjenik sekretara Ministarstva finansija, a 1997. godine tu je poziciju napustio da bi prešao na radno mjesto koje mu je ponuđeno u Carlyle Group, jednoj od najuspješnijih investicionih firmi u svijetu, što je bila odluka koja mu se dobrano isplatila.

Powell je svoje bogatstvo za koje kaže da je “negdje između” 22 i 50 miliona dolara zaradio kao partner u Carlyle Group, u kojoj je proveo deset godina počevši od 1997. Carlyle upravlja ogromnim imetkom više od 175 milijardi dolara, ali je Powell ipak želio pokrenuti vlastitu investicionu kompaniju, te je nakon odlaska iz Carlylea osnovao privatnu investicionu kuću specijaliziranu za investicije u industrijskom sektoru, Severn Capital Partners. Par godina kasnije našao se i u Global Environment Fundu, proširivši fokus i na investiranje u obnovljive izvore energije, a sarađivao je i s Bipartisan Policy Centrom u Washingtonu.

“Ovo je važna prekretnica na putu obnove ekonomskih prilika za Amerikance”, izjavio je Trump imenujući Powella narednim predsjednikom Federalnih rezervi. Američki predsjednik je naveo i da Fed treba “snažno, pouzdano i postojano vodstvo”, te da će Powell “donijeti upravo taj oblik vodstva”, izvijestio je CNBC. “On je snažan, predan i pametan, pa ako ga Senat odobri, Jay će svoje značajne talente i iskustvo uložiti u našu državnu centralnu banku”, dodao je Trump, birajući Powella ispred drugih kandidata koji su uključivali bivšeg guvernera Kevina Warsha, ekonomistu sa Stanforda Johna Taylora, kao i Janet Yellen, koja će u Vijeću Federalnih rezervi ostati sve do 2024.

Republikanca Powella je bivši američki predsjednik Barack Obama nominovao u Vijeće Federalnih rezervi 2012. godine, a s tog mjesta Powell se nikad nije usprotivio odlukama Janet Yellet. Glasao je i za spuštanje kamatne stope na nula posto, kao i za podizanje na jedan, te 1,25 posto. U Kongresu je zastupao interese pokreta Čajanka, a podržavao je fokus na poticaje koji je njegovao tadašnji predsjednik Feda Ben Bernanke. Umjerena podrška koju ima u obje stranke ne znači da Powella ne prate i kritike, te je tim iz Capital Economics ocijenio da je riječ o “razočaravajućem izboru” koji možda neće uspjeti napraviti pravi potez u “brojnim teškim izazovima” s kojima će se Federalne rezerve suočiti narednih godina.

Kritike Trumpovog izbora većinom se odnose na Powellovo akademsko obrazovanje, jer je većina predsjednika Federalnih rezervi bila iznimno obrazovana u području ekonomije, dok je Powell veći dio svoje karijere proveo kao advokat. “Powellova biografija ne poštuje standarde koje bismo očekivali od nominovanih za mjesto predsjednika Federalnih rezervi“, pojasnio je Paul Ashworth, glavni američki ekonomista u firmi Capital Economics. “Rizik od ozbiljnih grešaka u bilo kom smjeru bit će značajno veći pod vodstvom Powella nego što je bio pod vodstvom Janet Yellen”, dodao je Ashworth za CNBC.

Izbor Powella umjesto drugih kandidata, poput ekonomskog stručnjaka sa Stanforda Johna Taylora, koji je bio žestoki kritičar Federalnih rezervi u mandatu Janet Yellen ili Trumpovog ekonomskog savjetnika Garyja Cohna, odražava preokret Trumpove politike. Za vrijeme predizborne kampanje, Trump je žestoko kritikovao nisku kamatnu stopu koju je Yellen zadržala i optuživao je da radi u korist Obame, a danas sebe naziva “ljubiteljem niske kamatne stope” i hvali uspjehe još uvijek aktuelne predsjednice. O Trumpovoj promjeni kursa najbolje svjedoči izbor Yellen u uži izbor finalista u kojem je naposljetku pobijedio Powell.

Mišljenja o Powellu većinom se kreću oko ocjene da je on prikladan izbor, jer je neko ko će nastaviti programe koje je provodila Janet Yellen, ali i dozvoliti Trumpu da ostavi svoj pečat u centralnoj banci. “Jerome Powell je pametan izbor za predsjednika Federalnih rezervi“, ocjenjuje Richard Clarida, globalni strateški savjetnik u Pimcu. “On će vjerovatno osigurati kontinuitet monetarne politike nastavljajući postepene normalizacije kamatnih stopa Janet Yellen te smanjenje bilansa stanja Feda koji se kreću oko 4,5 triliona dolara. Osim toga, vjerovatno je da će Powell odgovoriti na pozive za podešavanje finansijskih regulativa, naročito za manje banke”, dodao je Clarida za CNBC.

U svojim posljednjim govorima, Powell je naglasio da smatra kako će se produženi period niskih kamatnih stopa zadržati sve dok inflacija nastavlja biti mlaka, a kritikovao je pristup monetarnoj politici “zasnovan na pravilima”. Ekonomistkinja Bank of America Merrill Lynch Michelle Meyers očekuje da će Powell podržati Trumpovu želju za popuštanjem finansijskih regulativa poslije krize, što će biti ključno razlikovanje novog predsjednika Feda od Janet Yellen, piše CBS. Powell je, naime, sklon deregulaciji, odnosno popustljivim pravilima tržišta, što republikancima koji insistiraju na smanjivanju poreza i olakšavanju poslovanja ide naruku.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here