Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je informaciju o stanju poduzetničke infrastrukture na području ovog kantona sa smjernicama za poduzimanje aktivnosti u 2018. godini.

Pomoćnica ministra razvoja i poduzetništva TK Nisveta Osmić istaknula je, da je jedan od ciljeva ove informacije da stvori podlogu za izradu nacrta zakona o poduzetničkoj infrastrukturi TK, kako bi se kreirala regulatorna osnova za da dalji razvoja poduzetništva i privrede ovog kantona.

Po njenim riječima, na području TK postoji dosta dobro razvijena poduzetnička infrastruktura, a njen najvažniji dio jesu poslovne zone.

„Imamo 23 uspostavljene poslovne zone i šest poslovnih zona čija je uspostava u toku. Osim toga, postoje tri poslovna inkubatora i jedan tehnološki park, dok ostale subjekte poduzetničke strukture čine komore, razvojna agencija i udruženja“, navodi Osmić.

Naglašava da na nivou Federacije BiH ne postoji zakon koji reguliše ovu oblast i trenutno je u fazi izrada studije opravdanosti donošenja ovog zakona.

Svrha ovog zakona bila bi da se postojećim i potencijalnim korisnicima, odnosno poduzetnicima omogući pokretanje i obavljanje poduzetničkih aktivnosti u uslovima visoke infrastrukturne opremljenosti unutar poslovnih zona uz transparentan sistem poticaja.

Kantonalna vlada je usvojila zaključak, koji propisuje formiranje interesorne radne grupe, u sastavu ministarstava TK, jedinica lokalne samouprave TK i drugih, koji će izraditi nacrt zakona o poduzetničkoj infrastrukturi.

IZVORFENA
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here