prioriteti

Ne znam da li ste primijetili, dragi moji, jer u medijima je prilično nezapaženo prošla vijest da je „Vijeće ministara BiH zatražilo od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje da hitno, a najduže u roku 30 dana, dostavi na usvajanje sve provedbene propise Zakona o carinskoj politici u BiH, kako bi se omogućila puna implementacija zakona i olakšao rad privrednika u BiH“.

Dakle, ministrima u Vijeću ministara BiH trebalo je ni manje ni više nego dvije i po godine da zatraže od UO UIO BiH hitnu izradu provedbenih akata Zakona čija je (ne)provedba privrednike koštala, hajde da ne pretjerujemo, nekoliko miliona KM.

Naime, članom 207. pomenutog Zakona u dijelu koji tretira oslobađanje od uvoznih carina, između ostalog je navedeno da se oslobađaju i „oprema za proizvodnju koja se ne proizvodi u BiH, koja se uvozi za novu ili proširenje postojeće proizvodnje, modernizaciju proizvodnje, uvođenje nove, odnosno, osavremenjavanje postojeće proizvodne tehnologije, a kojom se obavlja neposredna proizvodna djelatnost“. Osim oslobađanja plaćanja carine na uvoz mašina, provedbene akte čekaju i elektronski postupak provoza i elektronsko podnošenje carinskih prijava, što ubrzava procedure i smanjuje troškove.

I sve to čeka provedbene akte pune dvije i po godine, već…Pravo je pitanje šta je pune dvije i po godine radila svekolika administracija na državnom nivou (o inflaciji institucija i uposlenika istih detaljno smo pisali u prošlom broju), jer se očigledno svojim poslom (čitaj donošenjem podzakonskih akata za ovaj, ali i brojne druge zakone) nije bavila.

Oni koji rade, ulažu, otvaraju radna mjesta nisu čekali provedbene akte. Nastavili su uvoziti nove mašine, unapređivati tehnologije, razvijati proizvodnju i …plaćati (protivno Zakonu, jel’te) carine iz kojih se, pored ostalog, finansiraju i plaće ovih što prstom nisu mrdnuli kada je u pitanju donošenje provedbenih akata.

Zapravo bi najpoštenije bilo da država retroaktivno (poznati smo po retroaktivnoj primjeni zakona, znate već), a nakon što konačno donese provedbene akte, svima koji su u protekle dvije i po godine uvozili mašine za svrhe pobrojane u Zakonu, lijepo vrati sredstva plaćena za carine. Kako znamo da se to neće desiti, onda barem da donesu konačno provedbene akte i da se barem u narednoj godini oni koji pune budžet oslobode (još jednog) nepotrebnog tereta.

IZVORBusiness Magazine/Aida Delić
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here