Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini obavještava javnost da će se izložba “Miradž i stanice putovanja” kuratora Ayşe Taşkent i Nicole N. Kançal Ferrari održati u utorak, 21. novembra 2017. godine u  Brusa Bezistanu, Abadžiluk 10, Sarajevo.

Posjetitelji izložbe će imati priliku vidjeti 70 replika minijatura koje prikazuju miradž pejgambera Muhameda s.a.v.s. i svete islamske gradove koji svjedoče ovom svetom putovanju.  Minijature  predstavljaju opis miradža u ambijentu osmanske kulture.

Minijature koje će biti izložene u Brusa Bezistanu su izabrani primjerci islamske vizuelne kulture koje obuhvataju period od 15. do 18. stoljeća. Radi se o replikama visokog kvaliteta, prikupljenim iz različitih svjetskih muzeja i kolekcija.

Inače, izložba “Miradž i stanice putovanja” prije Sarajeva bila je izložena u muzeju Topkapi u Istanbulu, a nakon Sarajeva bit će prikazana u Jeruzalemu i Medini.

Izložba čiji je glavni organizator Udruženje nezavisne umjetnosti Republike Turske  uz podršku Ministarstva kulture i turizma Republike Turske bit će otvorena za posjetitelje od 21. novembra do 8. decembra 2017. godine, svakim danom osim nedjelje od 10:00 do 16:00 sati u Brusa Bezistanu. Ulaz za posjetitelje izložbe je besplatan.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here