Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove saopćeno je da su federalni inspektori, u nastavku pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH, u periodu 2.10.-13.11.2017. godine izvršili 1.302 inspekcijska nadzora i 50 kontrolnih nadzora i izdali 1.302  zapisnika. Izdato je 896 prekršajnih naloga u iznosu od 1.176.430 KM.

Naplaćen je iznos od 308.478 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak. Izrečene  su 192 upravne mjere i 62 mjere privremene zabrane rada. Od 402 kontrolisana privredna subjekta u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, te da 17 nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

Akcenat pojačanih inspekcijskih aktivnosti je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike. Aktivnosti se provode putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim tržišnim i inspektorima rada.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove pozvali su sve privredne subjekte nadzora u FBiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. Pojačane inspekcijske aktivnosti bit će nastavljene u kontinuitetu, navodi se u saopćenju.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here