Bosanskohercegovački auto-moto klub – BIHAMK, u saradnji sa JP Ceste FBiH, započinje sa realizacijom saobraćajno-preventivne kampanje pod nazivom #ParkirajTelefon. Kampanja se provodi u okviru UN Dekade akcije za cestovnu sigurnost kojoj se kao dio Međunarodne automobilističke Federacije (FIA) priključio i BIHAMK. Kampanja je usmjerena na podizanje svijesti o gorućem problemu korištenja mobilnih telefona za vrijeme vožnje.

Zvaničan početak kampanje planiran je za 16. novembar 2017. godine, promotivnim aktivnostima u Sarajevu na platou ispred BBI centra.

„Obzirom da se svaka treća nedelja u mjesecu novembru obilježava kao Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih/prometnih nezgoda (WDR – World Day of Remembrance), navedeni događaj ćemo iskoristiti da se prisjetimo miliona poginulih i povrijeđenih u saobraćajnim/prometnim nezgodama, njihovih porodica, ali i da odamo počast članovima spasilačkih službi, koji se svakodnevno nose s traumatskim posljedicama smrti i povreda na cestama“, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Osnovne poruke kampanje #ParkirajTelefon upozoravaju na fatalne posljedice alarmantnog trenda sve učestalijeg korištenja mobilnih telefona tokom vožnje ili prelaska ulice. Kampanja je namjenjena vozačima, pješacima i biciklistima, a cilj joj je smanjiti broj učesnika cestovnog saobraćaja/prometa čija je pažnja ometena nepropisnim korištenjem mobitela.

Iz BIHAMK-a istču da su mobilni telefoni postali neizostavni dio svakodnevnice i sve češće su u upotrebi i onda kad ne bi smjeli biti, a posebno se to odnosi na njihovu upotrebu u cestovnom saobraćaju.

„Upotreba mobilnih telefona u saobraćaju bilo da se radi o razgovoru ili tipkanju poruka, višestruko odvlači pažnju vozača i izaziva različite promjene u njihovom ponašanju koje negativno utiču na sigurnost saobraćaja, zbog čega je i Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja BiH zabranjena upotreba mobilnih telefona u saobraćaju. Svjetska istraživanja su pokazala da ometanje vozača tokom vožnje postaje jedan od glavnih uzročnika saobraćajnih nezgoda na cesti“, upozoravaju iz BIHAMK-a.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here